Access Bilince Erişim Sistemi’nde Bilinç; hiçbir şeyi, hiç bir kişiyi ve hiçbir durumu yargılamadan, olduğu gibi alıp kabul edebilmek, hiçbir şeyi reddetmemek olarak tanımlar ve Access’in en önemli hedefi insanları bunu başarabilmeleri  için güçlendirmektir.

Gelin kolaylıkla alıp, kabul etmek ne demektir onu biraz açalım. Etrafımızdaki insanlar ile ilişkilerimizde 2 tip davranış şeklimiz vardır: bize uygun gelmez, beğenmeyiz, hoşumuza gitmez ve bunlara  tepki ve direnç gösteririz ya da  kabul eder ve  uyum sağlarız.  Her iki durumda da yargılar işin içindedir. Doğru ya da yanlış, iyi ya da kötü , uygun ya da uygunsuz vb  bakış açılarıyla her durumu beynimizle tanımlar, sınırlar ve karar veririz.

Kolay alıp kabul etmek yargının olmadığı bir alandan hayatı yaşamaktır. Bu alanda kaldığınız sürece ne kendinizi, ne başkalarını yargılar ne de size yöneltilen yargılara direnme, savunmaya geçme ihtiyacı hissedersiniz.

Yargı sadece bir bakış açısıdır. Zihnimizin ürettiği bir tanımdır. Yargılamak için düşünmeniz, düşünmek için ise yargılamamız gerekir. Her yargının altında başka yargılar vardır. Aynı matruşkalar gibi. Bir olay ya da bir durum karşısında  “bu çok iyi” ya da “bu çok kötü”, “bunu böyle yaparsan sonucu bu olur”, “bunu yapmadıkça istediğini elde edemezsin”  vb dediğinizde o anda yargıdan işlev yapıyorsunuzdur. Sebep ve sonuç ilişkisini tanımlıyor, katılaştırıyor ve farklı bir olasılığa yer bırakmıyoruz. Bu olayı bu şekilde tanımlıyor olmanız için öncesinde satın almış  olduğunuz başkalarının bakış açıları (aslında sizin olmayan başkalarından duyarak doğru kabul ettiğiniz ve sizin için de doğru olduğuna karar verdiğiniz bakış açıları)vardır ve onlarda birer yargıdır aslında bakış açısıdırlar.. Düşünceler, duygular, hisler başkalarını kontrol ettiğimiz ya da başkaları tarafından kontrol edildiğimiz en önemli kontrol araçlarıdır. 

Ama eğer ister ve seçerseniz bakış açılarınızı değiştirebilirsiniz. Hiç farkettiniz mi? farklı şartlar ve durumlarda benzer şeylere aynı tepkileri vermeyiz. Bize bir gün hoş görünen şey bir başka zamanda uygunsuz gelebilir. Örneğin çocuklarımıza kışın dondurma yedirmek istemeyiz . Kışın dondurma yenirse hasta olunur bakış açımız vardır. Biri bir hikaye anlatır, dondurma yedi bu soğuk havada böyle oldu der ve biz bu bakış açısını satın alırız. Bazen çok keyifli olduğumuzda ise “aman ne olacak, canı istemiş  birşeycikler  olmaz, filanca ya da falanca kışın hep dondurma yer deyip  farklı bir bakış açısından işleriz.

O halde yargılara “sadece ilginç bir bakış açısı” olarak yaklaşsak bu hayatımızda ne yaratır? Access’n en önemli araçlarındandır bu. Herşey sadece ilginç bir bakış açısı!!! Ama bunu asla küçümseyerek, dalga geçerek yapmayın. O zaman bu aracın sihrini bozarsınız.

Access’in bu aracını sadece eğlence için yaşamınıza dahil edip, oyun oynamaya var mısınız?

Yazar Hakkında

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.